Project details

Fabric 1 name: Sunbrella
Fabric 1 producer: Glen Raven Custom Fabrics LLC
Fabric 1 supplier: Trivantage LLC
Fabric 2 name: Vinyl, Clear
Fabric 2 producer: Glen Raven Custom Fabrics LLC
Fabric 2 supplier: Trivantage LLC
Design: Blake Bennett, Sugar House Awning Industries
Architect: Chris Layton, Chris Layton and Associates
Fabrication: Craig Sevy, Sugar House Awning Industries
Project manager: Craig Sevy, Sugar House Awning Industries
Installation: Tony Hutchins, Sugar House Awning Industries
Location: Salt Lake City, Utah

Please describe the project specifications.
For this project we created a an enclosure for a yurt structure on the interior of our clients building. We used Sunbrella fabric to make vertical panels to act as walls and aluminum powder coated railing to create an ambient ceiling. We also created windows in the vertical panels using clear vinyl.

What was the purpose of this project? What did the client request?
Our client requested that this structure be similar to a yurt in design to reflect the atmosphere of the rest of their building; a fun place to gather and enjoy a meal. Our client wanted it to be fun and functional. It would be used to separate large parties from the rest of the building and create a sense of privacy. Our client’s employees would also need to be able to check on these large parties without intruding. While not in use the panels would need to be able to retract easily to create a large seating area for smaller parties.

What is unique or complex about the project?
There were many challenges on this project. The first was the client request to have it be a yurt like structure in the interior of their building. We also had to take into account that the area we were given to work with was not a complete circle and included a corner of the building. As we worked with the design of our clients yurt we had to come up with something that would correlate with a large lighting fixture as well as a pergola like structure surrounding the light fixture. The panels for the yurt also presented a problem as it would need to be attached to a track which we had to install extra frame work to make the panel system operational and attractive.

What were the results of the project?
Our client was thrilled with the outcome of this project. It was a fun design that was completely unique and easily operated. It also turned out to be clean cut and charming lay out that will attract customers to our clients business, especially large parties.

Content is submitted by the participant. IFAI is not responsible for the content descriptions of the IAA award winners.